2011. február 7., hétfő

Májbeteg diéta

Májbetegségben a diéta a máj kíméletét és az elpusztult májsejtek regenerációját segíti elő. Az étrend jellemzője a szénhidrát-és a fehérjegazdagság, valamint a zsírfogyasztás csökkentése. Korábban erős zsírmegszorítást írtak elő, ma inkább mérsékelését tartják szem előtt.

Májbetegségekben fokozott a vitaminigény, ezért a karotinban, A-vitaminban, B,- és C-vitaminban gazdagabb élelmiszereket részesítsük előnyben a májbeteg étrendjében.

Szénhidrátból annyi szükséges, amennyi biztosítja a máj glikogén-tartalmának koncentrációját és a megfelelő energia-mennyiséget. A szénhidrátmennyiség biztosítása sokszor a beteg étvágytalansága miatt okoz nehézséget. Burgonya, rizs, levesbetétek, változatos formájú és ízű péksütemények, piskóta, méz segítségével kisebb mennyiségű étellel is lehet a szükségletet fedezni. Az édességeket kevés májbeteg szereti, a gyümölcsös tésztaféléket könnyebben el tudják fogyasztani.

A fehérjegazdagság a máj regenerációját segíti, és alkalmassá teszi a májat, hogy ellenálljon a májat károsító toxikus anyagoknak. A diétában a sovány, kötőszövetben szegény húsféléket adják. A tojásételek közül a lágy tojás, sült tojáslepény vagy egyszerűen a levesben elkevert tojás adható. Tej, túró, sovány sajtok, kefir, joghurt, aludttej, turmixitalok előnyösen alkalmazhatók az étrendben.

Zsiradékként az ételek elkészítéséhez használjunk olajat, vagy főzőmargarint. A kis érkezésekhez csökkentett zsírtartalmú margarint.

A vitaminok közül a karotin- és a C-vitamin-szükségletet a friss gyümölcsök, gyümölcslevek, saláták, színes főzelékfélék biztosítják. A sovány húsok, a tejtermékek és a tojás átlagosnál nagyobb mennyisége a fokozott B-vitamin-szükségletet biztosítja.

A napi ötszöri étkezés elősegíti, hogy egy-egy alkalommal kevesebbet, de a megfelelő mennyiséget elfogyassza a beteg.

Fontos, hogy a diéta ne legyen merev, vegyük figyelembe a beteg ízlését. Az erős fűszerek kivételével a fűszerekkel a beteg ízlésének megfelelően ízesíthetünk.

Tartsuk mindig szem előtt, hogy betegünknek hosszú ideig kell diétáznia, ezért fontos, hogy étrendjét változatosan készítsük el.

Szigorúan tilos azonban az alkoholos italok fogyasztása. Nemcsak a tömény szeszes italok, hanem a bor és a sör fogyasztása is tilos. A feketekávét és a teát, ha a beteg megszokta, fogyaszthatja.

A májbetegségekben alkalmazott diéták:
  • ­ a májgyulladás akut szakaszának diétája
  • ­ a chronicus hepatitis megváltozott tápanyagtartalmú étrendje
  • ­ az alkohol okozta májelváltozások diétája
  • ­ a zsírmáj diétája
  • ­ az alkoholos hepatitis diétája
  • ­ a májzsugorodás diétája
  • ­ a compensalt cirrhosis
  • ­ a decompensalt cirrhosis (ascites, varicositas, májelégtelenség)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése