A diéta célja azonos a máj bármilyen okból (vírusok, alkohol, bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, ismeretlen eredetű autoimmun stb.) bekövetkezett gyulladása esetén: a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása, ezzel a májsejtek regenerációjának elősegítése a máj kímélése a gyulladás leküzdése érdekében pl. alkohol, vízben nem oldódó rostok, erős fűszerek elhagyása
A diéta jellemző tápanyagtartalma:
- energia: 7560-10 500 kJ/nap (1800–2500 kcal/nap)
- fehérje: 0,5-1,2 g/ttkg (különösen a kéntartalmú aminosavak, metionin, cisztin, cisztein)
- zsír: 0,5-0,8 g/ttkg (rövid szénláncú, esszenciális zsírsavak)
- szénhidrát: 6-8 g/ttkg (a máj glikogénraktárait feltölti)
- vitaminok: A-, K-, C-, B1-, B6
- ásványi anyagok: vas, cink, magnézium
Az étrend szakaszai:
- I. szénhidrát,- és vitamingazdagság folyékony étrend
- II. fehérjebeépítés, szénhidrát-, vitamindús pépes étrend
- III. zsiradékbeépítés, rostszegény (konyhatechnológiával, nyersanyagok kiválasztásával)
- IV. energia- és fehérje-gazdag, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyu- vegyes étrend
A diéta egyéb jellemzője:
Naponta többször, keveset enni (4-5-6-szor).
- Szénhidrátbőség: az étrend gerincét a gabonafélék, a rizs, a burgonya képezi. A túlzott cukorfogyasztás káros, csökkenti az étvágyat, és a feleslegesen elfogyasztott cukorból zsír keletkezik. A finomabb rostfogyasztás előnyös: tök, spenót, sóska, sárgarépa, padlizsán, patisszon, karfiol, gyümölcsök.
- Zsírszegénység: sertészsír helyett növényi olajok, alacsonyabb zsírtartalmú tej-, és tejtermékek, zsírszegény fehér húsok.
- Fehérjebőség: májsejtek regenerálódását elősegítő aminosavakat bőven tartalmazó sovány sajtot, túrót, tojásfehérjét, halat, baromfit ajánlott fogyasztani.
- Vitaminbőség: naponta többször szerepeljen az étrendben gyümölcs, és zöldségféle.
- Kímélő fűszerezés: paradicsompüré, csemegepaprika, köménymag, majoránna, citrom leve-, és héja, vanília, fahéj, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor, vöröshagyma, fokhagyma, lila hagyma, póréhagyma (nem pirítva), ésszerű sózás (inkább a sószegény).
- Konyhatechnológia: párolás grillezés, alufólia használata.
Az acut hepatitis diétájában javasolt ételek, italok:
- Reggeli és uzsonnaitalok: tea, citromos tea, csipkebogyótea, tejes tea, tejeskávé, kakaó.
- Reggeli- és uzsonnaételek: vaj, méz, lekvár, lágy tojás, sajtkrém, túró, sovány sonka, sonkakrém.
- Levesek: almaleves, burgonyaleves, burgonyakrémleves, daraleves, cseresznyeleves, húsgombóc leves, kelvirágpüré-leves, májgombócleves, meggyleves, paradicsomleves, raguleves, rizsleves, Újházy-csirkeleves, zellerkrémleves, zöldborsópüréleves, zöldségleves.
- Levesbetétek: cérnametélt, búzadara, rizs, húsgombóc, májgombóc, zsemlegombóc
- Főzelékek: burgonyafőzelék, finomfozelékpüré, parajfőzelék, salátafőzelék, sárgarépafotelék, tökfőzelék, zöldborsófozelékpüré.
- Köretek: főtt burgonya, petrezselymes burgonya, burgonyapüré, francia rakott burgonya, parajpuding, párolt sárgarépa, svájci rakott burgonya, zöldborsó párolva, petrezselymes rizs,
- Mártások: almamártás, besamelmártás, cseresznyemártás, kapormártás, meggymártás, paradicsommártás, sajtmártás,
- Tojásételek:Bevert tojás, lágy tojás, habart tojás, habart tojás sajttal, habart tojás sonkával, tojáslepény sütőben sütve ( sajttal, sonkával)
- Húsételek: borjúbecsinált, párolt natúrszelet, borjúrizottó, húspuding, vagdalt-hús, töltött pulykamell, máj roston, főtt csirke, sült csirke, rizses-csirke, pulykasült, zöldséges főtt hal, rostonsült hal.
- Tészták, édességek: almafelfújt, almahab, almás hideg tejberizs, málnás hideg tejberizs, almás piskóta, cseresznyés piskóta, darafelfújt, diós piskóta, gyümölcskenyér, karamellpuding, kifli felfújt, madártej, mandulapuding, rizsfelfújt, tejben dara, vanília puding, vanília sodó.
- Gyümölcsök, gyümölcsitalok: almakompót, almalé, limonádé, cseresznyekompót, meggykompót, meggyturmix, őszibarack kompót, őszibarack turmix, sült alma, sült alma gyümölcsízzel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése