2011. február 7., hétfő

Májregenerálás

Májregeneráló vitaminok

A vitaminok közül elsősorban a C-vitamin és a B12-vitaminpótlás mutatott pozitív eredményeket a máj gyulladásos megbetegedéseiben. Ezt a már említett zöldség- és gyümölcsfogyasztással, illetve különböző természetes alapú étrendi kiegészítőkkel vehetjük magunkhoz. Emellett májbetegségekben kialakulhat A- és K-vitaminhiány is, ennek megelőzése érdekében rendszeresen kell fogyasztani ezeket a vitaminokat tartalmazó nyersanyagokat. A-vitaminban gazdag a tej, a túró, a máj és a tojás. K-vitamint tartalmaz a spenót, sárgarépa, paradicsom, az árpa, a köles, a szója, illetve az állati eredetű táplálékok közül a máj és a tojás.

Hagyjuk el az élvezeti szereket!

Az alkohol májkárosító hatása közismert. Szigorúan tilos ezért bármilyen kis mennyiségű alkohol bevitele is. Ez az alkoholtilalom vonatkozik persze a későbbi időszakra is, és nemcsak az akut fertőzés idejére. A túlzott kávéfogyasztás mind a gyomor, mind a máj működését károsítja. Epepangást idéz elő, ezért feltétlen ajánlott a kávé elhagyása is.

Mi segíthet még?

A méregtelenítő funkció segítésére fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Készítsünk gyógyteát benedekfű, katángkóró, gyermekláncfű és borsmenta keverékéből. Fogyasszunk naponta 3-4 csészével egy hónapon keresztül. A májregenerálást segítik a máriatövis- articsóka-, aloé- és füstiketartalmú készítmények. Kúraszerűen, váltva érdemes őket hosszabb távon át szedni.

Rendkívül jó a máj tehermentesítésére a Kolon-hidroterápia, hiszen kimossa a vastagbélből a toxikus anyagokat, s ezzel csökken a májba áramló vér salak- és méreganyag-tartalma. Az akut gyulladás idején akár 15-20 kezelés is szóba jöhet (2-3 naponta ismételve), majd a későbbiekben (3-6 havonta, évente) 5-10 bélfürdővel érdemes tehermentesíteni a májat.

A diéta csak megfelelő emésztésrendezés, bélflóra-regenerálás és immunerősítő mellett hozhat tartós eredményt, melyhez szakértő segítsége elengedhetetlen.

A máj-csi (a májműködés erejének) erősítésére hatékony módszer az akupunktúra. Legjobb immunerősítő és vírusgátló hatású gyógynövények: lapacho, macskakarom, noni, kasvirág. Akut fertőzések idején célszerű nagy adagban és akár kombináltan is használni őket.

A gyulladáskészség csökkentésében és az immunrendszer erősítésében a hematogén oxidációs terápia hasznos segítséget nyújthat. A vénából levett vért oxigénnel dúsítják, UV- C fénnyel besugározzák és azonnal vissza is adják. Ennek hatására felgyorsul a májregeneráló és védőenzimek termelése és fokozódik az immunsejtek termelése és aktivitása.

Időszakonként fontos tehermentesítő és salaktalanító napokat is tartani, hogy minél inkább kitisztuljanak a szervezetből azok az anyagok, melyek a májműködést terhelik. Ehhez azonban feltétlen kérjük ki böjtterápiában jártas szakemberek tanácsát és útmutatását.

Készítsünk esténként vagy étkezések után májpakolást a hasunkra: a meleg vizes tömlőt 1/3-ig meleg vízzel megtöltjük, egy törölköző harmadát szintén meleg vízzel megnedvesítjük, ezt a részt a máj felett a hasra helyezzük, a tömlőt rátesszük, és a száraz résszel letakarjuk. 20-30 percig a hasunkon hagyjuk, s közben megpróbálunk relaxálni.


Májregeneráló gyógynövények


Máriatövis (sylimarin): teaként nem gyakran használjuk, mert hatóanyagai nehezen oldhatók ki. A májműködést segítő gyógyszerek fontos alapanyaga. Hatóanyaga, a silymarin segíti az ép májsejtek osztódását, és ezzel a károsodott sejtektől a méregtelenítő feladatot az új sejtek átvehetik.






Articsóka: a leveleiben megtalálható cynarin a máriatövishez hasonló hatású. Ezt a növényt fogyaszthatjuk nyersen, illetve főzve is.







 

Katángkóró: a mezőkön gyakran látott kék virágú növény kórógyökeréből készült tea jó hatású a máj- és epebántalmak kezelésében.









Benedekfű: a svédcsepp alapvető alkotórésze. Azonkívül, hogy a májsejtek működését serkenti, vírusölő hatással is rendelkezik.





Étkezési javaslatok májbetegségek esetén

Az emésztőrendszer fizikai túlterheltségének elkerülése érdekében arra kell törekedni, hogy egy-egy étkezés során csak kis mennyiséget fogyasszunk, viszont gyakran, naponta ötször-hatszor együnk.

Igen fontos a túlsúly leküzdése is, az elhízottak törekedjenek az alacsony kalóriaértékű élelmiszerek fogyasztására.

A magas rosttartalmú élelmiszerek segítik a méreganyagok bélen belüli megkötését és a széklettel való távozásukat, így tehermentesítik a májat és segítik a gyógyulását. A diéta főleg zöldségekből és főzelékfélékből, illetve gyümölcsökből álljon. A rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás azért is fontos, mert így elegendő vitamin, ásványi só, illetve komplex szénhidrát kerül a szervezetbe. Azonban nem minden zöldségféle egyformán jótékony hatású. A durva rostokat tartalmazó fajtákat mellőzzük, mert erős puffadást válthatnak ki. Ilyenek például a káposzta, karalábé, borsó, bab, lencse. Javasolt viszont az articsóka, sárgarépa, cékla, retek, brokkoli és a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása. A gabonafélék közül a magas rosttartalmú barna kenyér, rozskenyér, illetve a barna rizs jótékony hatású.

A májbetegségekben szenvedők számára fontos a májvédő hatású fehérjék fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és az állati fehérjék együttes bevitele. Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon mind állati (ez nem feltétlen a húst jelenti, inkább a savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni), mind növényi fehérjeforrást. A tejsavóban, illetve a savanyított tejtermékekben lévő aminosavak alapvető fontosságúak a kiegyensúlyozott értrend felépítésében. Az arginin és methionon nevű májregeneráló aminosavakat ma már kapszulázott formában is meg lehet vásárolni.

Kerülni kell a zsírban gazdag nyersanyagok felhasználását, mint amilyenek például a zsíros húsok, szalonna, tepertő, zsíros sajtok, mártások és a tejszín. Nem ajánlott a bő zsírban sült, például a rántott ételek fogyasztása sem. Törekedjünk a hidegen sajtolt növényi olajok bevitelére, mert ezek kevésbé terhelik a májat. Együnk több mandulát, tökmagot, gesztenyét, a főzéshez olívaolajat, a salátákra tökmag-, szezám- vagy kukoricacsíra-olajat használjunk.

A bőséges szénhidrátfogyasztás májbetegségek esetén nem kifejezetten káros, de nem mindegy, hogy miből származik. Sokkal jobb, ha összetett szénhidrátokat fogyasztunk: értékes zöldség- és főzelékféléket, burgonyát, rizst, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és nem csokit, süteményeket és fehér cukorral édesített ételeket. Mivel ezek hizlalnak is, ezért próbáljuk bevitelüket minimálisra szorítani.

A főzés során kímélő fűszerezésre van szükség. Kerülni kell az erős hatású ecet, mustár, ketchup, csípős paprika és a bors alkalmazását. Használjunk helyettük zöld fűszereket, mint például a bazsalikom, lestyán és kakukkfű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése