2011. február 8., kedd

A krónikus hepatitis megváltozott tápanyagtartalmú étrendje

A diéta célja:
  • ­a leromlott állapotú, lesoványodott beteg feltáplálása
  • ­ a májműködés támogatása a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjével
  • ­ a glikogénraktárak feltöltése
  • ­ a megnövekedett vitaminszükséglet biztosítása
A diéta jellemzői:
  • ­energiabo 146-167 kJ/ttkg (35-40 kcal/ttkg), a beteg étvágyához igazodjon
  • ­fehérje 1,2-1,5 g/ttkg (különösen a kéntartalmú aminosavak – metionin, cisztin- segítik a májsejtek regenerációját.
  • ­zsír 0,8-1 g/ttkg (Szigorú korlátozásra nincs szükség, hiszen a diétát egész életen át kell tartani, jól hasznosulnak az MCT zsírsavakat tartalmazó készítmények. Amennyiben a zsír emésztése nem tökéletes -zsírszéklet- kalcium- és cinkhiány fordulhat elő, melynek gyógyszeres pótlására lehet szükség.)
  • ­szénhidrát 6-8 g/ttkg – ez a bőséges szénhidrátbevitel többlet energiát biztosít, ami a megemelt fehérjemennyiség beépítéséhez szükséges. No az inzulin, mint májregeneráló hormon elválasztás, feltöltődnek a máj glikogénraktárai.
  • ­a vitaminok közül fokozott a B1- (a piroszőlősavdekarboxilezését vvégzőkoenzimjeként szerepel), a C-, a B6- (az aminosavak anyagcseréjében vesz részt), valamint a folsav, és a B12-vitamin szükséglet.
  • ­a zsíremésztés zavara esetén átmenetileg a zsírban oldódó vitaminok parenteralis adására lehet szükség
A diéta egyéb jellemzői:
  • ­a beteg étvágytalan, ezért az egyéni ízlés figyelembevétele
  • ­vízben nem oldódó rostban szegény
  • ­gyakori, kis étkezés
  • ­ételek dúsítása (pl. túróval, sovány tejporral, zsírszegény reszelt-sajttal, tojással)
  • ­erős, csípős fűszerek helyett a kímélő friss és szárított fűszernövények étvágygerjesztőek
  • ­élvezeti szerek: az alkohol tilos, tea, kávé ésszerű határokon belül fogyasztható
  • ­jellemző konyhatechnológia: kevés olajon párolás, zsírszegény sütési módok (teflon, alufólia, cserépedény, grill mikrohullámú sütő), tejes, kefires, joghurtos habarás
  • ­fokozatosan rátérni az egészséges vegyes táplálkozásra
  • ­az étrend összeállításánál figyelembe kell venni, van-e társbetegség (diabetes, epebetegség, bélbetegségek stb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése