2011. február 25., péntek

A gyógyulás utáni egészséges táplálkozás

Az egészségünk megőrzésére tudatosan kell törekednünk.

1. Gabonafélékből készült élelmiszerek (1 adag: 5 dkg)
A teljes kiőrlésű gabonafélék, a belőlük készült kenyér és péksütemény tartalmazza a szervezet számára fontos szénhidrátokat, rostokat, amelyek a jóllakottság érzést fokozzák, kedvezően hatnak a bélműködésre. Érdemes gyakrabban enni többféle gabona magvat tartalmazó pékárút, a magas rosttartalmú, durum lisztből készült tésztát, barna rizst, zabpelyhet.

2. Zöldségek, gyümölcsök (1 adag: 10-15 dkg)
A zöldségek, gyümölcsök bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Télen kiváló rost és ásványi anyag forrást jelentenek az aszalt gyümölcsök.

3. Csökkentett zsírtartalmú tej és tejtermékek (1 adag: 2 dl, ill. 5 dkg)
A csökkentett zsírtartalmú tej és tejtermékek kevesebb energiát tartalmaz, a hasznosuló fehérje, kalcium és vitamin azonban ugyanannyi, mint a magasabb kalóriatartalmú termékekben. A zsírtartalom a termék csomagolásán olvasható.

4. Sovány hús, baromfi, hal, zsírszegény felvágott (1 adag: 5-10 dkg)
Ezek az élelmiszerek fehérjét és a szervezet számára fontos ásványi anyagokat-vasat, cinket, rezet, mangánt stb.-t tartalmaznak. Hús fogyasztásakor a növényi eredetű vasból is több hasznosul. A hal rendszeres fogyasztása segíti a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését.

5. Zsírok, olajok és édességek
Az állati és növényi eredetű zsírok között az energiatartalom szempontjából nincs különbség, viszont a növényi eredetű zsírok nem tartalmaznak koleszterint.
A halolaj, a Flóra margarin aktívan csökkenti a koleszterin szintet.
Tojás, máj, olajos magvak, méz, édes lekvár, stb. napi fogyasztása nem javasolt, de hozzátartoznak az egészséges táplálkozáshoz.

A helyes táplálkozás hasznosan szolgálja az egészséget, segít megőrizni a munkaképességet, az életkedvet és lassítja az öregedést.

Mit kell tenni ennek érdekében?

1. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.
2. Kerüljük a zsíros ételeket; főzéshez, sütéshez inkább olajat, a süteményekhez margarint használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, a párolást, a fóliában, a teflonedényben, a fedett cserépedényben és a mikrohullámú sütőben való készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat.
4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legföljebb egyszer-kétszer együnk édességet, süteményt. Ételeinket egyáltalán ne, vagy csak nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. Ne szoktassuk a gyermeket az édes íz szeretetére.
5. Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet és tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.
6. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt zöldségeket.
7. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként burgonyát, párolt zöldségfélét, és teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélét válasszunk.
8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk.
9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol a szervezetre káros, és a szeszes italok energiafölösleget is jelentenek.
10. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni a piramis-elv alapján.
11. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás, valamint a dohányzás teljes mellőzése.
12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyagigényét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése