2011. február 25., péntek

A májzsugorodás diétája

Szakaszai:
  • ­compensalt cirrhosis- a táplálkozási szempontok megegyeznek a chronikus hepatitisnél leírtakkal (szénhidrátban, fehérjében, vitaminban gazdag, zsírban szegény)
  • ­decompensalt cirrhosis kísérője: ascites, varikositas, májelégtelenség

Az ascites diétája

Az étrend jellemzői:
  • ­Az étrend sószegény: 2-3 g/nap.
  • ­Vízhajtó terápia következtében K-pótlás (kivéve, ha K-visszatartó a vízhajtó), valamint a vitaminok és ásványi anyagok pótlása (étrend kiegészítők) szükséges.
  • ­Fűszerezés: zöldpetrezselyem, zellerlevél, kapor, zsálya, rozmaring, vasfű, kakukkfű, borsikafű, citrom héja és leve, karamell, fahéj, szegfűszeg, ánizs, vaníliás cukor, majoránna, szerecsendió, köménymag, gyömbér, borókabogyó, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, snidling, babérlevél, paradicsom, zöldpaprika, pirított zöldségek, savanyított tejtermékek, sópótló fűszerkeverékek.
  • ­Nem fogyaszthatók: a sóval tartósított élelmiszerek, konzervek, füstölt húsok, füstölt, sós sajtok, sajtkrémek, sós felvágottak, sós péksütemények, juhtúró, savanyú káposzta, sós uborka, sós ételízesítők, kész mártások, de még a magas nátriumtartalmú csokoládék sem.
­Konyhatechnológiai eljárásokkal megfelelő élvezeti értéket érhetünk el, ilyen a pirítás (ezzel enyhe pörzsanyagot képezünk), az aromás párolás zöldfűszerekkel, a tűzdelés vörös-, és fokhagymával, párolás gombával, gyümölccsel, vegyes zöldségekkel, a roston sütés, melynek során az élelmiszerek aromája jobban érvényesül. Amennyiben már megengedett „csipetnyi” só használata, a készétel felületi sózását javasoljuk.
­ Az étrend energiabot, 35-40 kcal/ttkg. A fehérje 1-1,2 g/ttkg- tej, tejtermék, tojás, zsírszegény húsok – mindaddig, míg nem fenyeget portális encephalopathia. A zsírbevitel 0,8-1 g/ttkg. A szénhidrát 6-8 g/ttkg- megnövekedett B1 vitamin szükséglet, valamint zsíremésztési zavar esetén a zsírban oldódó vitaminok parenterális adására lehet szükség.

Mintaétrend sószegény diétában

(hozzáadott sót nem tartalmaz, nátriumtartalom: 760-790mg)

I. Reggeli: 2 dl tejeskávé, félbarna burgonyás kenyér, 2 dkg vaj, méz
Tízórai: 6 dkg narancsos túrókrém
Ebéd: almaleves, zöldfűszeres párolt csirkemell, tört burgonya, káposztasaláta
Uzsonna: gyümölcssaláta
Vacsora: zöldséggel töltött paradicsom, félbarna burgonyás kenyér, citromos tea
Utóvacsora: 2 dl tej

II. Reggeli: burgonyás kenyér, 2 dl tej, házi májpástétom, paprika, paradicsom
Tízórai: eperturmix
Ebéd: gyümölcsleves, marha vagdalt, magyaros zöldbabfőzelék, limonádé
Uzsonna: birsalma kocsonya
Vacsora: gombás rizs, sertéssült, fejes saláta
Utóvacsora: málnás joghurt

III. Reggeli: tehéntúró, metélőhagyma, tea, sószegény kenyér
Tízórai: 1 dl író, 2 dkg margarin, vizes zsemle, paradicsom
Ebéd: 3 dl paradicsom ivólé, zöldséggel, hússal rakott karfiol
Uzsonna: 1,5 dl tejes málnaturmix
Vacsora: házi tojáskrém, sószegény kenyér, gyümölcs
Utóvacsora: banán

A varicositas diétája

A diéta jellemzői:
  • ­konyhatechnológia: az ételek pépes jellegűek, mert a szilárd falatok mechanikusan felsérthetik a kitágult vénát, mely életveszélyes vérzéssel járhat
  • ­kímélő fűszerezés
  • ­bő tápanyagtartalom (klinikai tápszerek alkalmazása)
Pépes étlapminta varikositas esetén

(Tápanyagtartalom: energia: 2700 kcal, fehérje: 102g, zsír: 61, szénhidrát: 368g)

Reggeli: tejeskávé tápszerrel dúsítva, zsemle, házi túrókrém
Tízórai: gyümölcsjoghurt, tápszerrel dúsítva
Ebéd: zöldségleves, burgonyapüré (tápszerrel dúsítva), húspuding, almamártás
Uzsonna: gyümölcsrizs (tápszerrel dúsítva)
Vacsora: sajtos omlett, parajfőzelék (tápszerrel dúsítva)
Utóvacsora: karamell (tápszerrel dúsítva), mézeskalács

A májelégtelenség diétája

A diétát meghatározza a máj működésének súlyos károsodása során kialakuló ascites, étvágytalanság, hányinger, valamint a vérben az ammónia szintjének megemelkedése. Ilyenkor a vérplazmában szabad aminosav eloszlása és metabolizmusa is megváltozik. Az úgynevezett aromás aminosavak (tirozin, fenil-alanin, triptofán) és a metionin mennyisége megnő, és az elágazó szénláncú (valin, leucin, izoleucin) aminosavak mennyisége csökken. A megváltozott aminosav-koncentráció hatására az agyban hibás ingerületátvivő anyagok keletkeznek.

Kórházi étrendi kezelés célja encephalopathiában:
  • ­Coma előtt: ne alakuljon ki eszméletvesztés.
  • ­Coma alatt: a májsejtek támogatása. A táplálás infúzióval történik. A fő energiaforrás: egyszerű cukrok, gyorsan felszívódó szénhidrátok.
  • ­Coma után: feltisztuláskor az állapot javulásának elősegítése. Amikor már lehetséges szájon át édesített folyadékokkal, gyümölcslevekkel történik a táplálás.
  • ­Feltisztulás után: a tápanyagok nagyon óvatos, lassú beépítése. A pontos tápanyagszámítással hozzájárulunk a folyamat visszafordításához. Az első napokban növényi- és állati fehérjétől mentes a táplálás. Az állapot javulásakor a napi fehérjebevitel 0,4-0,5 g/ttkg, ez 20-30 g/nap. Ezt a fehérjemennyiséget növényi eredetű fehérjével kell fedezni: lisztes ételekkel, vizes zsemlével, tej és tejtermékek nélkül készült levesekkel, zöldfőzelék-félékkel, vizes burgonyás ételekkel, puhára főzött rizzsel. Hetente 10-15 g fehérjével bővíthető a diéta. A napi 30g fehérjefogyasztásnál növényi eredetű fehérjékkel, és az állati eredetű (komplett) fehérjék közül tej-, tejtermékekkel, tojással lehet biztosítani a szükségletet. A növényi eredetű fehérjéket jobban tolerálják a betegek, valószínűleg kis metionin- és aromás aminosav, valamint nagy elágazó aminosav tartalmuknál fogva.

A húsmentes fehérjét tartalmazó étrend jellemzői:
  • ­Cél, hogy az emésztőszerveket ne érjék durva ingerek (pl.: erős, csípős fűszerek, zsíros, nehezen emészthető ételek, alkoholos italok).
  • ­Az ételek minimális zsiradék (olaj) felhasználásával készüljenek. Teflon edény, alufólia használata javasolt.
  • ­Párolással az ételek zsír (olaj, margarin) felhasználása nélkül is elkészíthetok.
  • ­A diéta rostszegény, de nem rostmentes. Csak a durva növényi rostokat kell kihagyni az étrendből. Pl.: káposzta, karalábé, szárazbab, lencse. Zöldfőzelékek zsenge, friss állapotban felhasználhatók a főzéshez.
  • ­Az étrend sószegény. A konyhasó használatát erősen csökkenteni kell a hasi vizenyő kialakulása miatt. Ha ascites van, az ételeket teljesen sótlanul kell elkészíteni. Erős, csípős paprikát, fekete borsot, tormát, mustárt, sóval tartósított ételízesítőket, túl sok fokhagymát nem javasolt használni. Ugyanakkor a többi fűszer használatát nem kell mellőzni.
  • ­Nem fogyasztható: a hús és húskészítmények, hal, füstölt árúk, konzervek, a bő zsírban, olajban sült ételek, erősre főzött feketekávé, tea, szénsavas italok, alkohol.
  • ­ Tej, tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmúak ajánlottak.
  • Az étrendben javasolt ételek, italok
  • Reggeli és uzsonna: tea, tejeskávé, gyümölcslé, limonádé, kefir, joghurt, aludttej, jam, méz, zsírszegény tejföl, túró, kenyér, zsemle, keksz, kétszersült, pirított kalács, babapiskóta, lágy tojás
  • Levesek: zöldség-, csont-, gyümölcs-, rizs-, burgonya-, tarhonya-, rántott leves, karfiolleves, zsenge zöldborsó-, zöldbableves (puhára főzve)
  • Levesbetét: cérnametélt, daragaluska, rizs, zsemlekocka.
  • Főzelékek: burgonyafőzelék, parajfőzelék, tökfőzelék, sárgarépa főzelék, salátafőzelék, finomfőzelék, zöldbab-, zöldborsó-főzelék (finom rostozatú).
  • Köretek: főtt burgonya, burgonyapüré, párolt rizs, pirított dara.
  • Mártások: gyümölcsmártás, kapormártás, paradicsommártás, ételkészítéshez besamelmártás Saláták: fejes saláta, céklasaláta, gyümölcssaláta
  • Tészták, édességek: piskóta különféle ízesítéssel: lekvár, gyümölcs, túrókrém, főzött krém, madártej
  • Gyümölcsök: kompótok, gyümölcspürék, gyümölcslevek, gyümölcsturmixok, érett gyümölcsök 
Húsmentes mintaétrend

(fehérjetartalom: 30g, nátriumtartalom: 1000mg)

Reggeli: tea, pirított félbarna kenyér(sószegény), méz
Tízórai: sült alma
Ebéd: paradicsomleves, francia rakott burgonya, fejes saláta
Uzsonna: gyümölcshab (tojásfehérjével)
Vacsora: tökfőzelék, tükörtojás (teflon edényben), sószegény kenyér
Utóvacsora: őszibaracklé

Húst is tartalmazó mintaétrend I.

(összes fehérjetartalom: 40g, ebből állati fehérje: 20g, nátriumtartalom 1000mg)

Ha a beteg állapota stabil, ill. az ammónia szintje a vérben rendeződött, a napi engedélyezett fehérjemennyiségen belül 4-5 dkg zsírszegény fehér húst tartalmazhat az étrend, ez 10 g fehérjének felel meg (10 dkg húsféle, felvágott 18-24g fehérjét tartalmaz).

Reggeli: tejeskávé (1/2 dl tej), pirított kifli, jam,
Tízórai: alma
Ebéd: sóskaleves, vagdalt-hús (2dkg pulykamell), burgonyapüré, nyers saláta
Uzsonna: piskóta-gyümölcskrémmel töltve
Vacsora: házi májpástétom (5dkg), zabkorpás zsemle, citromos tea
Pót vacsora: gyümölcs

Húst is tartalmazó mintaétrend II. 

(összes fehérjetartalom: 60g, ebből állati fehérje: 30g, zsír: 60g, szénhidrát: 340g)

1. Reggeli: tea, párizsi (5 dkg), zöldpaprika, kifli
Tízórai: narancs
Ebéd: gombaleves, zöldséges rizses hús (4 dkg csirkemell), befőtt
Uzsonna: almás rétes
Vacsora: melegszendvics (2dkg pulykasonka, 2 dkg sajt), paradicsom, tea

2. Reggeli: lágy-tojás, zabkorpás zsemle, citromos tea
Tízórai: gyümölcsjoghurt
Ebéd: daragaluska leves, töltött-paprika (4 dkg darált-hússal), főtt burgonya
Uzsonna: gyümölcslekvárral töltött palacsinta (teflon serpenyőben sütött)
Vacsora: hússaláta (4 dkg sült csirkemell), kifli, citromos tea

3. Reggeli: tejeskávé, pirított félbarna kenyér, méz
Tízórai: gyümölcsturmix
Ebéd: csirkeaprólék leves (2 dkg), túrógombóc (5dkg túró), limonádé
Uzsonna: kapucíner
Vacsora: rostonsült hal (4 dkg), petrezselymes főtt burgonya, kapormártás, gyümölcslé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése